Anledningen till att man går till kiropraktorn är många. Den vanligaste orsaken är troligen smärta och värk, ofta sedan lång tid (kronisk). Många människor lider av olika smärtsymtom i kroppen, alt från ryggont, nackvärk, ont i magen eller huvudvärk. Vi tror att svaret ligger i en noggrann konsultation och en ordentlig undersökning av dig och din hälsa. Fokus ligger på nervsystemets funktion, undersökning och mätning. Om du lider av något specifikt problem tveka inte att ringa oss – 0155 – 920 50.

#1 – Bättre Hållning

Kiropraktik tillför liv och förbättrar strukturellt välbefinnande – regelbunden kiropraktisk vård ingjuter ett hälsomedvetande och självförtroende hos patienter. Man får bara ett försök till ett första intryck. Så oavsett om det gäller affärer eller i privata livet kan din hållning ‘tala’ för dig innan du hinner öppna munnen. Om du ser någon stå med en bra hållning ger det lätt intrycket av kraft och respekt. Om man å andra sidan står hopsjunken kan det i stället ge intryck av osäkerhet och uppgivenhet. Patienter som går hos en holistisk (helhetstänkande) kiropraktor lär sig fort hur viktigt det är med god hållning. detta ger inte bara en bra hälsa utan en känsla av säkerhet och självförtroende. (ref. Stephanie Maj, “You can be well”)

# 2 – Bättre Sömn

Kiropraktik förbättrar sömnkvaliteten – Kiropraktiska patienter upplever ofta en förbättrad livskvalitet och sömn, ofta som ett resultat av minskad smärta och oro, vilket ofta påverkar oss negativt. Förbättrad sömn ökar även kroppens immunförsvar och förmåga att bekämpa infektioner. Viss forskning tyder på ett samband mellan subluxationer och insomnia (sömnstörningar). En studie som undersökte 221 patienter från 15 olika kiropraktorer visade att 33% (52 st) av de 154 som slutligen ingick i studien hade fått ett förbättrat sömnmönster. Alla utom 1 visade en förbättrad sömn. Tyvärr påvisades ingen konsekvent långtidseffekt (ref. JMPT 2005.28:179).

# 3 – Mindre med mediciner

Kiropraktisk vård minskar beroendet utav mediciner – Människor som regelbundet går till kiropraktorn är mindre benägna att använda mediciner, som alla har farliga biverkningar. Även receptfria mediciner kan lätt skapa problem i t.ex. mage-tarmsystemet. Nu har det även visat sig att långvarigt användande av smärtstillande mediciner kan ge omvänd effekt, alltså skapa smärta som t.ex. huvudvärk. Det kallas för ‘Re-bound’ effekt. Så kallad ‘reaktionshuvudvärk’ är ett ganska nytt fenomen, som tros bero på långvarig användning av smärtstillande mediciner. Vi har varit ovetande om denna effekt ända fram till ganska nyligen. Här bör det påpekas att dessa problem är vanliga, men ‘vanligt’ är inte samma som normalt. (ref. Dr. Stephanie Maj, You can be well.)

Vidare kan du läsa DN, 130117, att giftinformationscentralen slår larm om ökat antal förgiftning av paracetamol (värktabletter), även receptfria. Detta anser man är en oroande trend och man ställer sig frågande till den ‘lättillgänglighet’ utav mediciner som råder idag. Det man bl.a. oroar sig för är skador på levern (läs mer http://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-forgiftas-nar-tillgangligheten-okar?rm=print.

# 4 – Bli mer aktiv

Kiropraktiskt omhändertagande uppmuntrar till ökad fysisk aktivitet – Många finner att när det påbörjar kiropraktisk vård så ‘snabbstartar’ det ett ofta uppdämt träningsbehov. Inte bara ligger det i linje med kiropraktisk filosofi, att rörelse läker, utan den smärtlindrande effekten gör det lättare och roligare att komma igång. Kiropraktik är en livsstil och filosofi som förespråkar en sund livsstil. Många kiropraktorpatienter berättar om ökad funktion och därför ökad möjlighet att upprätthålla god och regelbunden motion.

# 5 – Minskad stress

Kiropraktik minskar stress – Kiropraktik kan minska stress eftersom det korrigerar störningar i nervsystemet. Regelbunden kiropraktik som lindrar smärta/värk gör det lättare att röra på sig. Idag vet vi att fysisk aktivitet hjälper oss att hantera stress och bli mer harmoniska. Det är också en avgörande faktor i att förebygga stressrelaterad ångest och oro. Även om en kiropraktor INTE behandlar depression, visar preliminär forskning att den kiropraktiska justeringen kan minska depressionssymtom genom att öka kroppens produktion av egna, naturliga endorfiner. “Det har länge spekulerats i om kiropraktik kan hjälpa mentala hälsoproblem”, säger en forskare efter uppföljning av 15 patienter med klinisk depression som också led av subluxationer i halsryggen. Patienterna ombads fylla i ett standardiserat frågeformulär för depression för att utvärdering av sin depression (Beck Depression Inventory 2). Undersökningen kom fram till att det var en markant skillnad före och efter kiropraktisk justering (JVSR 2005: 1-4).

# 6 – Ökad motståndskraft mot infektioner

Kiropraktisk vård ökar immunitet (JVSR 2006: 1-6) – Vetenskaplig forskning visar att regelbunden kiropraktisk vård kan öka kroppens immunrespons. Ett kraftfullt immunförsvar är en nyckelkomponent i naturlig kiropraktisk vård. Studien, även om liten, följde 11 personer i 9 månader. Pilotstudien visade på en positiv koppling mellan regelbunden kiropraktisk vård och förbättrad immunstatus. Därutöver har man funnit att kiropraktisk vård ökar polymorphonuclear neurophils (PMN) och monocyter (vita blodkroppar), som behövs för att bekämpa infektioner (JMPT 1991; 7:399-408).

# 7 – Optimal hjärnfunktion

Kiropraktisk vård förbättrar kognitiv funktion – När man mäter olika funktionsområden i hjärnan före och efter kiropraktisk vård finner man att kiropraktik förbättrar hjärnans kognitiva funktion (högre hjärnfunktion). I en studie på 500 individer använde man den senaste högteknologin för att mäta aktiviteten i olika områden i hjärnan före och efter kiropraktisk justering. Forskningen visade att justering av nervsystemet i halsryggen hade direkt neurologisk påverkan på hjärnans högre funktioner (JMPT 1997; 20:529).

Den kiropraktiska justeringen förbättrade också hjärnans responstid. En nya Nyzeeländsk studie på 30 individer med dysfunktion i halskotpelaren (nacken) testade man reaktionshastigheten på olika stimuli före och efter kiropraktisk justering. Dysfunktion i halskotpelaren försämrade kortikal funktion (hjärnbarksfunktion) och efter justering påvisades en förbättras kortikal funktion (JMPT 2005; 28:502-7).

# 8 – Ökad produktivitet

Kiropraktik förbättrar produktivitet – eftersom kiropraktik håller dig friskare, kommer du att märka att din effektivitet på jobbet och hemma förbättras. Kiropraktisk behandling förbättrar bl.a. muskelfunktion i ländryggen, därigenom minskar det trycket på diskarna (JMPT 1999; 22:594-609). Minskade ländryggssmärtor medför minskad sjukfrånvaro och därför minskad konsumtion av mediciner. Kiropraktisk vård gör också att man återgår till arbetet fortare efter en sjukskrivning (Spine Journal 2006; 6:289-295). Kiropraktisk vård påskyndar tillfrisknandet, men minskade justeringar kan drastiskt försämra effekten av kiropraktisk vård.

# 9 – Minskad smärta

Kiropraktik ger smärtlindring – kiropraktik försöker att finna den underliggande orsaken till smärta och värk. Kiropraktik försöker svara på frågan varför har jag huvudvärk, magont, ont i ryggen eller känner mig trött; till skillnad från att bara skyla över den akuta symtomen. Ofta orsakas dessa och många andra symtom av subluxationer  utan ackumulerad fysisk, kemisk och mental stress. Kort och gott ‘en felaktig livsstil’. När man justerar subluxationer och minskar felaktig stress så försvinner ofta problemen och därigenom symtom som smärta och värk.

Ring oss så kan vi berätta hur vi kan hjälpa dig!

0155-920 50