Centrala nervsystemet (hjärnan och ryggmärgen) är ansvarigt för att skicka meddelanden till alla celler, alla vävnader, alla organ och sedan tillbaka igen. Denna kommunikation möjliggörs genom ett nätverk av nerver. Detta enorma nätverk kontrollerar i stort sätt alla funktioner i kroppen och bestämmer om du ska njuta av bra hälsa eller inte. Nervsystemet är så viktigt att kroppen byggt ett skydd runt din hjärna och ryggmärg, skallbenet och ryggraden. Men, trots detta inbyggda skydd, kan ditt nervsystem bli påverkat, stört eller skadat. Kiropraktorer kallar denna störning på ditt nervsystem för Subluxation. Subluxationer kan ha en förödande effekt på din hälsa och välmående (se vidare ‘Subluxation’)..

Nervsystemet kan funktionellt delas in i tre olika delar:

KÄNSELNERVER – ingående signaler som förmedlar hur din omgivning ser ut, så som syn, beröring och ledposition.

MUSKELNERVER – utgående signaler som styr och reglerar kroppens alla muskler.

AUTONOMA – styr alla kroppens organ, körtlar och blodkärl; SYMPATISKA nerver driver upp tempot i kroppen och gör oss redo för aktivitet, så som arbete och lek; PARASYMPATISKA nerver lugnar ner kroppen och stimulerar återhämtning och läkning.

Nervsystemet är kroppens viktigaste organ eftersom det styr och reglerar kroppens alla funktioner, inklusive läkningen, så att du på bästa sätt kan anpassa dig till din omgivning och den stress du utsätter kroppen för dagligdags.

Vi är biologiska varelser som är självkontrollerande och självläkande (se vidare ‘Kiropraktisk Premiss’). Ur ett holistiskt perspektiv är vi skapta för att må bra och leva i balans. Detta är i linje med den vetenskapliga lagen om homeostas (se vidare ‘Kiropraktik och vetenskap’). Kiropraktikens hypotes säger att det är hjärnans (centrala nervsystemet) roll att kontrollera och koordinera kroppens alla celler vävnader och organ. Nervsystemet är är därför ansvarigt för att skicka meddelanden till alla celler, alla vävnader, alla organ och sedan tillbaka igen. Kiropraktorns unika egenskap är således förståelsen mellan nervsystemets funktion, ryggradens funktion och samspelet mellan de två. Har du störningar på ryggraden kommer du att få störningar på nervsystemet, och vise versa.

 

Ett förenklat schema över nervsystemet

(Denna graf är ämnad för att öka förståelsen om nervsystemets koppling och funktion. Det är inte en strikt anatomisk eller fysiologisk representation. Det är en förenklad modell).